Afstand en nabijheid en het voelen van grenzen hierin!

In mijn werk is aanraken een gemeen goed. In zowel de fysiotherapie als in de haptotherapie raak ik mensen aan. Alhoewel ik in beide situaties de huid aanraak, is de intentie van de aanraking wezenlijk anders.

De functionele aanraking bij fysiotherapie heeft als doel om iets anders in beweging te zetten. Bij haptotherapie is mijn aanraking uitnodigend en gericht op intermenselijk contact op gevoelsniveau.

Aanraken bij fysiotherapie

Bij de functionele aanrakingen beweeg ik de arm, een ledemaat of masseer ik de vastzittende spier. Het is therapeutische noodzaak om de blessure te verhelpen. Dáár is de aanraking op gericht. Verder is er weinig aandacht voor de mens achter de klacht. Tijdens de behandeling praten we bijvoorbeeld over de blessure, het weer en over de actuele gebeurtenissen in de wereld.
Er is een soort van medische afstand tussen ons. We staan dan nauwelijks stil over wat we in ons contact waarnemen. In wat er in het contact gebeurt. En toch kan het zomaar zijn dat de vastzittende spier een gevolg is van een heftig gesprek, een confrontatie, emoties of gewoon iets waar jij tegen aan loopt in de dagelijkse omgang met de mensen om jou heen.

Aanraken bij haptotherapie

In de haptotherapeutische setting, is er oog voor jou als mens achter de klacht. Het is een aanraking op persoonlijk niveau. Daar gaat het over jou en jouw gevoelens, emoties en gevoeligheden. Hoe komt het dat functionele aanrakingen de vastzittende spieren niet hebben losgekregen. Spierverhardingen ontstaan ook als je niet lekker in je vel zit, gestrest bent en als je spanningen ervaart. Waar loop je tegen aan? Hoe gaat het met jou? Wat raakt je zo in ons contact? Weet je waarom je zo gespannen bent?

Het gaat hier dus om intermenselijk contact op gevoelsniveau. De aanraking is afgestemd op jou en heeft als doel, om jou bewust te maken van jouw lichaam en jouw gevoelens en emoties. Aan de hand van onze aanraking kan je je bevestigd voelen en kan je ervaren, dat wat je voelt, er gewoon mag zijn. Het geeft inzicht en geeft ruimte aan jouw proces van verdriet, pijn, gespannenheid en trauma.

Aan de hand van oefeningen, aanrakingen en gespreksvoering, kan je met haptotherapie leren dragen, datgeen wat je voelt en ervaart. Je spieren zullen meer ontspannen aanvoelen, als je in contact komt met datgeen wat je voelt. Meer contact met jezelf, maakt dat je kan handelen vanuit hetgeen je voelt. Hierdoor zal je beter je grenzen waarnemen en hierdoor ook kunnen aangeven. Het levert op dat jouw stress systeem minder snel zal aangaan en dat jouw spieren meer ontspannen zijn.

Contact

Herken je jezelf in het bovenstaande? Dan mag je contact met mij opnemen om te kijken wat ik voor jou kan betekenen. Het staat je uiteraard helemaal vrij. De keuze is aan jou.

Gerelateerde berichten

Welk aandeel heb jij in je relatie?

Als je het hebt over relaties, dan denken mensen vaak gelijk aan partnerrelaties. Er zijn ook andere relaties denkbaar. De relatie met jouw kinderen, met jouw vrienden en vriendinnen, met jouw collega’s, en zo verder.
Onderling verschillen deze relaties in bijvoorbeeld de nabijheid, de fysieke afstand tot elkaar en in de manier van verbinding of de mate van contact.

Tegenslagen, hoe ga jij daarmee om?

Niet alles in het leven zit mee. Relaties kunnen onder druk staan, werk kan stress geven en ook kan het zijn dat verlies van een partner of het verlies in de vorm van gezondheid (ziekte, ouder worden en vitaliteit) ervoor kunnen zorgen, dat je het even niet ziet zitten.

Contact

Telefoon

06-55117858

Email

info@martijnroordink.nl

Adres

Haagweg 177
2281 AJ Rijswijk
(Routebeschrijving)

Koningin Wilheminastraat 20
2631 CW Nootdorp
(Routebeschrijving)

VVH registratie: 816A
AGB: 90107690
AGB praktijk: 90066794
KvK: 71499539