Welk aandeel heb jij in je relatie?

Als je het hebt over relaties, dan denken mensen vaak gelijk aan partnerrelaties. Er zijn ook andere relaties denkbaar. De relatie met jouw kinderen, met jouw vrienden en vriendinnen, met jouw collega’s, en zo verder.
Onderling verschillen deze relaties in bijvoorbeeld de nabijheid, de fysieke afstand tot elkaar en in de manier van verbinding of de mate van contact.

Jij en de ander (onderlinge relaties)

Binnen elke relatie worden wij voortdurend beïnvloed door elkaar. Dat is voelbaar in jouw lichaam in de vorm van spanningsverschillen. Bij de één voel je je op jouw gemak en is de spanning in jouw lichaam voelbaar minder aanwezig. Bij een ander, waarmee je wellicht nog wat te bespreken hebt, is de spanning in jouw spieren hoger. De kleine conflictjes zijn soms nodig om jezelf kenbaar te maken aan de ander. Het samen aangaan van die strijdjes, dat vormt de relatie. Het samen sparren maakt dat je samen onderzoekt naar wat er binnen de relatie nodig is, waar grenzen liggen en wat je van elkaar verlangt. Je leert elkaar op die manier aanvoelen. Jij weet wat je aan de ander hebt en dat kan een gevoel van geborgenheid en veiligheid bieden.

Jij en de ander (conflicten)

Relaties lopen niet altijd (vanzelf). Je krijgt irritatie op elkaars eigenaardigheden. Er is een bereidheid nodig van beiden om met elkaar te onderzoeken wat er veranderd is binnen de relatie. Welk aandeel heb jij binnen de relatie? Het kan aan vele zaken liggen.

Wat altijd hetzelfde blijft, dat ben jij!

Gedurende jouw leven heb jij bepaalde eigenschappen, patronen en gewoontes ontwikkeld, die in het verleden helpend waren. Zijn deze gewoontes nog bruikbaar in jouw huidige relatie? Door daar eens objectief naar te kijken met een haptotherapeut, wordt wellicht duidelijk waar jouw nieuwe behoeften en wensen liggen in de relatie. Waar schuur jij met de ander en waar kan je elkaar weer treffen, want het werken aan een relatie houdt niet op bij die ene relatie. Jij neemt jezelf met al jouw eigenschappen en patronen ook mee naar de volgende relatie. En zeker als het gaat in gelijkgestemde situaties, dan voel je de oude pijn, die je ook ervoer bij jouw oude relatie, weer boven drijven. Dit kan bijvoorbeeld zijn de angst om afgewezen te voelen, het niet goed kunnen doen in de ogen van de ander en dat jij de andere tevreden wilt houden. Het maakt dat jouw eigen behoeftes niet meer aan bod komen, omdat je de ander vooropstelt en je eigen wensen en behoeften daaraan ondergeschikt maakt. Vaak zie je vergelijkbare patronen in zowel de privé situatie als op de werkvloer.

Haptotherapie

Ben je niet tevreden over hoe jouw relatie(s) verlopen, dan kan ik samen met je kijken wat jouw patronen zijn in de relatie. Bewustwording en (h)erkennen van je gewoontepatroon en daarna oefenen van iets anders, kan waardevol zijn voor elke relatie waaraan je wilt werken.
Door middel van gesprekken, oefen- en aanraakvormen, word jij bewust van jouw patronen. Wat zet je in en waar ligt jouw voorkeur. Zo krijg je weet van waar je goed in bent en ook wat je minder vaak inzet. Op dat laatste vlak liggen je mogelijkheden tot ontwikkeling, ook in relatie tot wie dan ook.

Gerelateerde berichten

Tegenslagen, hoe ga jij daarmee om?

Niet alles in het leven zit mee. Relaties kunnen onder druk staan, werk kan stress geven en ook kan het zijn dat verlies van een partner of het verlies in de vorm van gezondheid (ziekte, ouder worden en vitaliteit) ervoor kunnen zorgen, dat je het even niet ziet zitten.

Afstand en nabijheid en het voelen van grenzen hierin!

In mijn werk is aanraken een gemeen goed. In zowel de fysiotherapie als in de haptotherapie raak ik mensen aan. Alhoewel ik in beide situaties de huid aanraak, is de intentie van de aanraking wezenlijk anders.

De functionele aanraking bij fysiotherapie heeft als doel om iets anders in beweging te zetten. Bij haptotherapie is mijn aanraking uitnodigend en gericht op intermenselijk contact op gevoelsniveau.

Contact

Telefoon

06-55117858

Email

info@martijnroordink.nl

Adres

Haagweg 177
2281 AJ Rijswijk
(Routebeschrijving)

Koningin Wilheminastraat 20
2631 CW Nootdorp
(Routebeschrijving)

VVH registratie: 816A
AGB: 90107690
AGB praktijk: 90066794
KvK: 71499539